Kulak çınlaması, kulakta gürültü veya zil sesi algısıdır. Yaygın bir sorun olan kulak çınlaması yaklaşık 5 kişiden 1’ini etkiler. Kulak çınlaması bir durumun kendisi değildir. Yaşla ilgili işitme kaybı, kulak yaralanması veya dolaşım sistemi bozukluğu gibi  bir durumun belirtisidir. Yaşla birlikte kötüleşmesine rağmen,  kulak çınlaması tedavi ile düzelebilir.

Kulak Çınlamasının Nedenleri

Bir dizi sağlık durumu kulak çınlamasına neden olabilir veya kötüleşebilir. Çoğu durumda, kesin bir sebep asla bulunmaz.

Tinnitusun yaygın bir nedeni iç kulak hücresi hasarıdır. İç kulağınızdaki küçük, narin tüyler, ses dalgalarının basıncına göre hareket eder. Bu kulak hücrelerini kulağınızdan (işitsel sinir) beyninize bir sinyal göndermek için kulak hücrelerini tetikler. Beyniniz bu sinyalleri ses olarak yorumlar. Eğer iç kulağınızdaki tüylerde herhangi bir anormallik, beyninize rastgele elektriksel sinyalleri göndermesine ve bu kulak çınlamasına neden olabilir.

Tinnitus’un diğer nedenleri arasında diğer kulak sorunları, kronik hastalıklar ve kulağınızdaki sinirleri veya beyninizdeki işitme merkezini etkileyen yaralanmalar veya durumlar yer alır.

Tinnitus (Çınlama) Belirtileri Nelerdir?

Kulak çınlaması (tinnitus), akustik bir uyaran olmaksızın hastanın bir ses algılaması olarak da tanımlanabilir. Bu ses değişik ton, özellik ve karakterde olabilir. Çoğu zaman çınlama gibi duyulan ses, bazen uğultu, çan, rüzgâr veya ıslık sesi, makine gürültüsü, hışırtı, nabız sesleri gibi tarif edilir.

Ne Zaman Doktora Görünmeliyim?

Kulak çınlaması günlük yaşantınızı, sosyal ve psikolojik durumunuzu etkileyebilir. Sizi rahatsız eden ve geçmeyen bir kulak çınlamanız varsa, doktorunuza görünün.

Aşağıdaki Durumlarda Mümkün Olan En Kısa Sürede Doktorunuza Görünün

  • Kulak çınlaması ile işitme kaybınız veya baş dönmesi varsa
  • Kulak çınlamanızın bir sonucu olarak endişe veya depresyonyaşıyorsanız en kısa sürede doktorunuz ile görüşünüz.

Daha fazla bilgi için bilgilendirme kitapçığını okuyabilirsiniz…