Adenoid burnun arkadasında bulunan, boğazın yukarısında yer alan alandır. Adenoidler, burun ve boğazın birleştiği yumuşak damağın arkasında bulunan bezlerdir. Adenoidler, vücudunuzun enfeksiyonla savaşmasına yardımcı olan antikorlar (beyaz kan hücreleri) üretir. Çoğu durumda, adenoidler ergenlik döneminde küçülür ve genellikle yetişkinlik çağlarında kaybolur. Genellikle adenoidektomi olarak bilinen adenoid cerrahisi, adenoidleri çıkarmak için bir kulak, burun ve boğaz (KBB) uzmanı tarafından yapılan cerrahi prosedürdür. Ameliyat yaşı ortalam 3 yaş grubudur.

Çocuğunuz için faydalı gibi görünse de geniz eti, sık boğaz enfeksiyonlarına karşı savaşmak zorunda kaldıklarında büyüyebilmektedir. Bu, büyüyen adenoidlerin nefes almayı engelleyebileceği, aynı zamanda geceleri horlama, ağzı açık uyuma, ağız kokusu, tekrarlayan üst solunum yolları enfeksiyonları görülebilir. Ve östaki tüpünü tıkayabileceği anlamına gelebilir. Geniz eti büyümesi akut enfeksiyon durumunda genelde antibiyotik kullanımı ve nazal spreyler ile tedavisi başlanır. İlaç tedavisinin yetersiz olduğu durumda çocuk hasta gruplarında çocukta uyku apnesi gelişmişse , uyku kalitesi bozulmuş ve sürekli ağızdan nefes almaya  devam ediliyorsa geniz etinin ( adenoidlerin )  ameliyatla alınması gerekir. Ameliyat öncesinde hastanın gerekli tetkik ve testleri yapılır, anestezi doktorunun değerlendirmesiyle ameliyata herhangi bir engel olup olmayacağı analiz edilir.

Geniz eti ameliyatı genel anestezi adı altında yapılır. Hasta  operasyon sırasında herhangi bir ağrı duymaz. Ameliyat yaklaşık 30 dakika sürmektedir. Cerrah ağız içinden geniz etini alır ve  hastanın derisinde  herhangi bir kesi yapmaz . Ameliyat sonrasında aynı gün taburcu olunur. Ortalama 5 saat boyunca hastanın durumu takip edilir. Kanama riski olan hasta grupları 1 gece hastanede tedavi altında tutulur. Hastaya diyet listesi yapılır. Soğuk su, dondurma, ve yumuşak gıdalar tüketilmesi tavsiye edilir. Sonrasın da doktor tavsiyesi ile sert gıdalar tüketebilir. 1 hafta istirahat tavsiye edilir.