Koklear implant, ileri ve çok ileri derecede işitme kaybı olan ve işitme cihazlarından sınırlı fayda gören veya hiç fayda görmeyen yetişkinlerde ve çocuklarda normal işitmeyi sağlamak için tasarlanmış bir işitme protezidir.

KOKLEAR İMPLANT EKİBİNDE KİMLER YER ALIR?

Koklear implantasyon ekibinde,  kulak burun boğaz uzmanı

  • odyolog
  • pediatrist
  • psikolog
  • işitme engelliler öğretmeni, özel eğitim öğretmeni
  • radyoloji uzmanı

Bu ekip çalışması, tüm sürece uyum sağlamak için motive edilmiş ebeveynler/aile gerektirir. Konuşma öncesi çocukların katılmalarını sağlamak için implantasyon sonrası titiz bir terapi gereklidir.

KOKLEAR IMPLANT NASIL ÇALIŞIR?

  • Koklear implantın çalışması; mikrofonun sesi algılaması, filtrelemesi ve işlemesiyle başlar.
  • Filtrelenen ses işlemci tarafından dijital hale getirilir ve daha sonrasında iç implant parçaya iletilir. İmplant ise bu düzenlenen sesi elektrik enerjisine dönüştürür ve ardından elektrota iletir.
  • Son olarak elektrotlar da kulak içindeki sinirleri bu elektrik darbeleriyle uyarır ve sesin beyin tarafından algılanmasını sağlar.

KOKLEAR IMPLANTIN İŞİTME CİHAZINDAN FARKI NEDİR?

  • İşitme cihazı sesleri güçlendiren ve kulağa takılan bir cihazdır. Koklear implant, elektrik sinyalini güçlendiren ve cerrahi prosedürle kokleaya (iç kulak) implante edilen bir cihazdır.
  • İşitme cihazı dış ortamdaki sesi mikrofon aracılığı ile alıp iç kulağa akustik uyaran olarak gönderirken, koklear implant sesi elektriksel uyaran olarak iletmektedir.

KİMLER KOKLEAR IMPLANT AMELİYATI OLABİLİR?

Doğuştan veya sonradan işitme kaybı olan, işitme cihazından fayda göremeyen, odyolojik ve radyolojik olarak uygun olan çocuklar veya yetişkinler bu ameliyatı olabilir. Sonradan kaza, hastalık ve operasyon gibi olaylar sonucu işitme kaybına uğrayan kişiler için de koklear implant uygulanabilir.

  • KBB muayenesi: İşitme kaybının başlangıcını, süresini ve nedenini belirlemek için kapsamlı bir öykü alınır. Doğuştan kaynaklı dış kulak anomalilerini saptamak için otolojik muayene yapılır. Odyolojik değerlendirme: İşitme kaybının tipi ve şiddetinin belirlenmesi amaçlanır. İşitme kaybının tipi ve şiddeti doğrulandıktan sonra hastaya işitme cihazı takılır ve işitme cihazı (cihazlı odyogram) ile işitme değerlendirilir. İşitme cihazlarının amacı, işitsel korteksi uyarmak, işitmeyi güçlendirmek ve ayrıca hastanın harici bir cihaz takmaya şartlanmasını sağlamaktır. Uygun şekilde takılmış, güçlü işitme cihazlarıyla fayda sağlanamaması, koklear implantasyon için bir hasta seçiminde önemli bir kriterdir.
  • Ameliyat öncesi değerlendirme: Cerrah işitme bozukluğunun nedenini belirlemeye çalışırken hastanın genel sağlığı, ameliyat olmaya uygunluğu testler ile belirlenir. Hastaların koklear implantasyon adaylığı değerlendirilir. İşitme bozukluğunun başlama zamanına bağlı olarak hastanın işitme kaybı, konuşma dönemi öncesi veye konuşma dönemi sonrasında olmasına göre koklear implantasyonun faydası belirlenir.

Çocuklar: Altı aylık veya daha büyük olması gerekmektedir. Bilateral ileri dereceden, çok ileri dereceye kadar sensörinöral işitme kaybı olması gerekmektedir. Düzenli işitme cihazı kullanımına rağmen yetersiz işitme ve yeterli dil-konuşma becerisinin olmaması durumunda koklear implantasyon gerçekleştirilebilir.

Yetişkinler: Konuşma gelişimi sonrası başlangıçlı veya doğuştan işitme kaybı olup yeterli dil-konuşma becerisine sahip olunması gerekmektedir. Çift taraflı veya tek taraflı sensörinöral işitme kaybı olan ve işitme cihazlarından çok az fayda veya hiç fayda göremeyen kişiler koklear implantasyon için uygundur.

KOKLEAR İMPLANTIN PARÇALARI

Implante edilen bileşenler:

  • Sesi seçici olarak filtreleyen ve elektriksel ses sinyallerini vericiye gönderen bir konuşma işlemcisi.

Kafa derisinin altındaki kemiğe yerleştirilen, sinyalleri elektriksel uyaranlara dönüştüren alıcı ve uyarıcı.